Białko sojowe chroni wątrobę cukrzyków

Wersja do wydruku   

Już wcześniejsze wyniki badań wskazywały, że dieta bogata w białko soi obniża produkcję tłuszczów i poprawia skuteczność działania insuliny, która jest znacznie obniżona w cukrzycy typu II.

W związku z tym naukowcy z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywności w Meksyku zbadali, czy białko soi może chronić wątrobę cukrzyków przed stłuszczeniem.


Badania przeprowadzono na szczurach z cukrzycą i objawami stłuszczenia wątroby. Przez 160 dni karmiono zwierzęta dietą bogatą w białko sojowe. Dzięki temu w wątrobach szczurów gromadziło się znacznie mniej tłuszczów - cholesterolu i trójglicerydów. Z jednaj strony było to spowodowane spadkiem aktywności genów, które biorą udział w produkcji tłuszczów w wątrobie i w związku z tym przyczyniają się do ich odkładania. Z drugiej - wzrostem czynności tych genów, które biorą udział w rozkładzie tłuszczów - tłumaczą autorzy pracy na łamach pisma 'Journal of Lipid Research'.

Zdaniem badaczy, te wyniki sugerują, że jedzenie produktów sojowych może chronić wątrobę cukrzyków przed stłuszczeniem.

KOMETARZE

Brak komentarzy
Projektowanie stron SSI