Dieta śródziemnomorska wydłuża życie

Wersja do wydruku   
Stosowanie diety śródziemnomorskiej może wydłużyć życie - podaje serwis "EurekAlert". Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się spożyciem dużej ilości warzyw, owoców i produktów zbożowych oraz w mniejszym stopniu - ryb. Redukuje natomiast jedzenie produktów mlecznych i mięsnych, oraz picie alkoholu (co najwyżej wina). Istotnie jest korzystanie z tłuszczy nienasyconych, np. oliwy z oliwek, wykluczając zupełnie tłuszcze nasycone.

     W dziewięciu krajach europejskich przebadano ponad 74 tys. zdrowych mężczyzn i kobiet powyżej 60. roku życia. Gromadzono informacje dotyczące ich diety, stylu życia, przebytych chorób, nałogów, aktywności fizycznej.

    Naukowcy zauważyli, że istnieje związek między stosowaniem diety śródziemnomorskiej a niższymi wskaźnikami śmiertelności. Z obliczeń badaczy wynika, że - przykładowo - 60-letni mężczyzna, w miarę przestrzegający diety tego rodzaju, będzie żył około rok dłużej niż jego rówieśnik nie stosujący jej. Najsilniej zależność ta jest widoczna dla Grecji i Hiszpanii - gdzie możliwe jest stosowanie "prawdziwie" śródziemnomorskiej diety.

     Według naukowców, dieta ułożona w taki sposób może być szczególnie korzystna dla starszych osób, których liczba w Europie gwałtownie rośnie.

Raport opublikowany został przez British Medical Journal. / za PAP/

KOMETARZE

Brak komentarzy
Projektowanie stron SSI